Aktuellt

Styrelsen informerarAktuell information


Årsstämma 2024 genomförd


Lördagen 10 februari hölls årsstämma i Hosjö och ny styrelse valdes. Det går att beställa protokoll från årsstämman via vår mejladress: framsbacka@hotmail.com.Nyheter tidigare år

Björnpass 2023 genomförda!

I juli och augusti genomfördes årets björnpass. Nästan 20 personer valde att förbereda sig för björnjakten, eller bara utveckla sitt skytte, genom att genomföra de ingående skjutmomenten, vilket är mycket glädjande. Det finns plats för fler deltagare när vi genomför dessa under nästa år. Vi återkommer med tider när det börjar närma sig. Väl mött!

Årsstämma 2023, 12 februari


12 februari hölls årsstämma via Teams. Ny styrelse är vald. Det går att beställa protokoll från årsstämman via vår mejladress: framsbacka@hotmail.com.


Aktivitetsdag 2022-07-19


På tisdag 19 juli anordnar vi nästa aktivitetsdag.


Vi börjar kl. 15:00 och håller på till ca 20:00. Man är med så länge man kan och orkar. Kan du inte komma får du gärna anmäla dig för att göra en aktivitet vid eget tillfälle. Alla är välkomna, alla behövs.

Vi bjuder på korv, kaffe och dryck.


Välkomna!

Årsmöte 2021-02-11

2021-02-11

 

Årsmöte för Avdelning JRF 20-01 blir ett digitalt Zoom möte kl 18:30 2021-02-11. Länk till mötet hittar du här för att ansluta.


LÄNK


Om du inte kan ansluta via dator eller smartphone-app genom att trycka på länken så kan du ringa in med en vanlig telefon. Följ då denna instruktion:


Ring in på nedanstående nummer

08-505 397 28

En röst säger då "Welcome to zoom. Enter your meeting ID followed by hash (#)".


Då knappar man in 868 6374 4363#


Du ombeds sedan att ange en "passcode. Ange då denna och avsluta med fyrkant (#): 625545#


Alla medlemmar i Avdelning 20-01 är välkomna. Du ser på ditt digitala medlemskort vilken avdelning du tillhör. Ditt digitala medlemskort kan du se här: DIGITALT MEDLEMSKORT


Om du inte har inloggningsuppgifter så kan man få ett mail med dessa genom att fylla i sin e-post på denna sida: NYTT LÖSENORD

 

Årsmöte 2021-02-11

2020-01-16

 

Årsmöte för Avdelning JRF 20-01 blir ett digitalt Zoom möte kl 18:30 2021-02-11. Länk till mötet som man klickar på för att ansluta kommer att läggas ut på denna sida 1 timme innan mötet så att alla kan klicka och testa så att tekniken fungerar en god stund innan ordföranden öppnar mötet.


Alla medlemmar i Avdelning 20-01 är välkomna. Du ser på ditt digitala medlemskort vilken avdelning du tillhör. Ditt digitala medlemskort kan du se här: DIGITALT MEDLEMSKORT


Om du inte har inloggningsuppgifter så kan man få ett mail med dessa genom att fylla i sin e-post på denna sida: NYTT LÖSENORD

 

Skjutförbuddet hävt! Skjuttillstånd från och med 2020-07-17

2020-07-17

 

Polisen har idag beviljat oss ett tillstånd baserat på en egenkontroll som genomförts och dokumenterats av oss på banan. Detta innebär att vi har ett tillstånd 2020-07-17 -- 2021-07-16. En riktig besiktning bör genomföras under året så att vi får ett 5-årigt tillstånd precis som vanligt.


Ett stort tack till de poliser som agerat skyndsamt trots bristande resurser.

 

Skjutförbud på Skjutbanan i Främsbacka under JULI 2020

2020-06-29

 

Vi har sedan i Mars jobbat för att få förlänga vårt tillstånd vid banan, polisen kräver 1 månads varsel vilket vi klarat galant och vi har även stött på under den period som varit från då till nu.


Tyvärr så har polisens omorganisation i kombination med ett antal mindre lyckade beslut avseende vem som får utföra en besiktning av banan lett till att banan är obesiktad och förläggs därmed med skjutförbud från och med 1 Juli.


Vi hoppas och tror att detta ska lösa sig under Juli och vi kommer att höra av oss så fort banan öppnar igen eller när vi vet något.


Polisen jobbar på att ge oss möjlighet att besikta själva och därmed förlänga tillståndet med 1 år istället för 5 som är standard. Det är både bra och dåliga besked då det innebär att de i princip har gett upp om att klara besiktningen själva.


Vi kommer att lägga ut mer information här på hemsidan och vi kommer att hålla kalendern uppdaterad med markering om skjutförbud. Ni som bokat kommer att ha era bokningar kvar i kalendern i det fall banan skulle kunna öppna innan ert bokade tillfälle. Om ni redan har betalat in så kontakta mig så löser vi det i annat fall vänta med betalning tills ni vet att skjutning är möjlig på den tid ni bokat.


Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för den uppkomna situationen och hoppas på er förståelse.

 

Årsmöte JRF 20-01, 2020-02-10 kl 18:00

2019-12-18

 

Styrelsen i avdelning Östra Dalarna (20-01) kallar till årsmöte Måndagen den 10:e Februari 2020 kl 18:00 i Österå Bygdegårds lokaler. På årsmötet behandlas all aktivitet inom ávdelningen, inklusive Skjutbanan i Främsbackas planering för året.


För karta följ denna länk


Vägbeskrivning från Falun:

Riksväg 50 mot enviken, ta av vänster mot Österå/Bergsgården. Österå Bygdegård ligger aldeles före Bobergs Båtar i Österå.


Välkomna alla medlemmar!

 

Åska innebär banan stängd

2019-06-20

 

Vi måste tyvärr stänga banan idag på grund av åska. Se bokningskalendern för senaste information. När banan omfattas av varningar för åska som utfärdats av SMHI ska älgbanan ej kopplas in, detta för att skydda utrustningen (det är oftast åska i kombination med ansluten utrustning som föranleder långa stopp på banans drift, bl a förra årets totalhaveri).


Då vi har en sådan varning idag gäller att ÄLGBANAN ÄR STÄNGD.


Om varning utfärdas och du har bokat banan så ska skjutningen ställas in och betalning återförs om den redan genomförts.


Denna information läggs till under sidan "information" på denna hemsida.

 

Extrem nedskräpning

2018-09-30

 

Vi som hanterar banan är vana vid att få ta reda på skräp i och kring skjutvallen. Idag var det utöver det vanliga. Till dig som anser dig vara lite bättre än andra och lämnar din skit för andra att ta reda på kan det kanske vara läge att påminna om att du riskerar banans överlevnad med ditt beteende på många olika vis. Vi vill uppmana alla som kommer till banan och noterar att någon missköter sig på detta vis att påtala detta och belysa att vi som har skytteverksamhet som intresse måste ha högre standard än andra för att få fortsätta med det.

 

På bilden kan ni se en uppställning i den främre skjutvallen, det är en direkt farlig placering då en rikoschett med lätthet kan leta sig över den bakre skjutvallen med denna uppställning.

 

Vi brukar också se att det sätts upp lerduvor, plåtbitar, keramik och annat “hårt” material i skjutvallarna för skytte. Det är direkt olämpligt av flera olika skäl. Ett skäl som många säkert inte tänker på är att skräp som hamnar i skjutvallarna utsätter andra för fara då rikoschetter från t ex keramikskärvor kan vara farliga.

 

Även om riskerna är små så innebär en dåligt skött skjutvall att vi kan få underkänt på säkerhetsgenomgångar vilket skulle innebära längre stängning och omfattande arbete med banan.

 

Den stora merparten av skyttarna som nyttjar banan sköter sig föredömligt. Det är ett fåtal rötägg som förstör för oss andra. Om du känner ett sånt rötägg, vänligen tillrättavisa. Personer som beter sig på detta vis hör inte hemma på banan och kommer att bli portade från t ex att boka älgbanan och skjuta vid allmänna skjutningar.

 

Hämta ut skjutintyg

2018-09-29

 

På grund av problemen med skjutbanan så har vi varit tvungna att stänga ner verksamheten en vecka tidigare än planerat. Vi förstår att det finns flera skyttar som inte hämtat ut sitt skjutintyg ännu trots färdigt skytte. Imorgon (Söndag 30/9) kommer det finnas personer på banan för att skriva ut intyg mellan kl 15:00-16:00.

 

Välkomna!

Motordriften till älgen FORTFARANDE trasig

2018-09-24

 

Tyvärr kan vi konstatera att det fel som uppdagades igår förmiddag i älgens drift är allvarligare än första indikationen visade. Vi kommer inte att klara av att få fart på utrustningen innan helgens skjutning och banan stänger därmed bokningen för året. Älgbanans drift återupptas i vår efter snösmältningen.

 

Vi hoppas att detta inte medför allt för stor olägenhet, vi är väldigt ledsna för detta.

Motordriften till älgen trasig

2018-09-23

 

En detalj i motordriften till älgen har gått sönder inför skjutningen idag (Söndag 2018-09-23) och skjutningen är därmed inställd för dagen. Alla som bokat via hemsidans bokningsformulär får information direkt angående banans status.

 

Vi jobbar för att lösa problemet så snart som möjligt. Senaste information finns alltid i bokningskalendern.

Skogsälgen fungerar igen

2018-07-02


Efter en tids strul med markeringssystemet har vi nu lyckats laga kommunikationsproblemen i markeringssystemet genom att byta ut ett antal komponenter. Problemet är löst men visst arbete återstår med att färdigställa installationen.


En positiv effekt av reparationen är att markeringssystemet nu markerar ännu snabbare efter skott!


Inget problem finns längre med att skjuta på banan så välkomna alla ni som vill skjuta på skogsälgen.

OBS! Strul med Skogsälgen

2018-06-27


På grund av strul med SIUS mätsystemet på älgbanan har vi strul med Skogsälgen. Följden är att 3e skottet (andra stillastående vid skogsälgen) inte registreras utan blir alltid registrerat som BOM. Vi jobbar på problemet. Så länge går det utmärkt att ta bronsmärke och träna med markering på riktigt vis med det klassiska skyttet (stillastående + löpande).


Lösningen ser ut att vara att byta ut delar av radiokommunikationen och vi har kontakt med SIUS för att få leverans på nya. Håll utkik här på hemsidan efter nyheter kring detta.

Aktivitetsdagen 2018 avklarad

2018-05-28


Igår avklarades den årliga uppryckningen av banan som börjar bli en fin tradition. Ett stort gäng samlades på Skjutbanan i Främsbacka där spadar, krattor, sågar och hammare sattes i arbete.


Inga större arbeten påbörjades men planeringen för en ny 22-bana (20m) fördes framåt något och vi fick ordning på vallarna och tämjde skogen på båda sidorna kring 80m-banan.


Tyvärr har ett inbrott i älgens maskinhus i vinter medfört att viss utrustning skadats och materialbeställning måste göras. Vi hoppas få drift på banan så snart som möjligt. Eventuella på verkade bokningar meddelas på de mailadresser ni uppgett vid bokningstillfället.

Skjut in din bössa med rätt ammunition inför Älgjakten!

2017-09-10


Kom till Främsbacka skjutbana kl 12:00 Lördagen den 30 September och skjut in din bössa med rätt ammunition inför Älgjakten. Jägarnas Riksförbund Avdelning 20-01 finns på plats och assisterar vid behov samt bjuder på  korv och tar emot medlemsanmälan. Vi håller öppet 12:00-16:00 och håller med skjutmål och assisterar vid behov samt pratar skytte.


Välkomna!


PS. Passa även på att bli medlem i Jägarnas Riksförbund på plats. Vi tar emot medlemsansökan på plats och du betalar medlemsavgiften via Swish, kort eller kontant och stödjer därmed banan och Sveriges Bästa Jaktlag!

Ställning för inskjutningstavla

2017-07-05


Det finns sedan någon vecka tillbaka en skjutställning uppställd på skjutbanan där du kan fästa din egen skiva med skjutmål. Skjutställningen passar i balkskorna vid skjutvallen och är byggd med tanke på främre skjutvallens (blinderingens) höjd för att kunna stå permanent uppställd.


Ta med en skiva max 25mm tjock och ca 45cm bred (lämplig höjd 50cm eller högre för att nå över blinderingen). Skåran i ställningen är 27mm så har du en tunnare skiva kan du behöva kila fast den med något vid hård vind. När du skjutit färdigt ta gärna med skivan hem igen så vi slipper hantera ett skrotupplag vid maskinhuset.


Du är välkommen att skjuta in ditt vapen vid skjutbanan, boka egen tid eller kom dit på obokad tid. Vi uppskattar om du ansluter dig till Jägarnas Riksförbund så stödjer du klubben och går samtidigt med i Sveriges bästa jaktlag!


Vi vill passa på att uppslysa om att skjutning vid 80m banan enbart får ske på skjutmål som inte sprider splitter och skräpar ner. Det har på senare tid skjutits mycket på lerduvor i främre och bakre skjutvallen vilket kan göra att banan får stängas vid en inspektion.


Tack till Oscar Alm som bidragit med idé, konstruktion och tillverkning av ställningen! Bra initiativ och väl utfört.


Allmänna skjutningen påbörjas

2017-06-27


Idag påbörjas den allmänna skjutningen på banan. Från och med idag håller banan öppet för älgskytte tisdagar och torsdagar mellan kl 17:30-20:30 fram till och med torsdagen 24/8. Håll koll här på hemsidan för nyheter kring banans status i det fall åskan ställer till det för oss, mest aktuell information får du via kallendern på sidan "Bokning".


Ett årskort kostar 200kr och ett skjutintyg för genomfört skytte ingår i priset. Övriga priser finns listade på skjutbanan (serier för den som inte vill lösa årskort mm). Vi ber alla skyttar att i första hand betala på banan med Swish, i andra hand med kort (vi har skaffat kortläsare) och i sista hand med kontanter. En kontantavgift på 20 kr har införts p g a svårigheterna för föreningar i Sverige att bli av med kontanter.


Vapen finns att låna på skjutbanan för den som inte har möjlighet att ta med eget, i skjutbanans vapen används enbart skjutbanans ammunition som säljs till de som lånar vapen för 10kr per skott (40 kr per serie). Övriga skyttar köper hela askar ammunition eller tar med egen till eget vapen. Enbart övningsammunition (helmantlad, jaktmatch eller motsvarande) klass 1 ammunition får användas på älgskyttet.


Nytt för i år är älgens nya träffområde. Områdets riktpunkt har sänkts med 62mm och flyttats ett par mm i sidled samtidigt som området minskats i storlek totalt med 13% vilket inkluderar att 3:an har minskat med 6%. Anledningen som anges för det nya träffområdet är att en träff eller en 3a i det gamla området kunde leda till skadeskjutning. En träff i det nya träffområdet innebär en träff i vitala delar. I början av skyttesäsongen kommer de gamla tavlorna att sitta kvar på älgen men träffområdets storlek i markeringssystemet är justerat. Under säsongen byts tavlorna (när vi får leverans av dessa).


Anslag om skyttens ansvar finns på anslagstavlan i anslutning till banan. Säkerheten främst och lyssna till skjutledarens instruktioner.


Städdagen 2017 avklarad

2017-05-15


Igår avklarades städdagen och ca 30 glada (4% av klubben!) röjde, krattade, sorterade hylsor och hade roligt. En större förändring som genomfördes var att blinderingen gjordes om för att ytterliggare säkra möjligheterna till att banan ska kunna hålla öppet hela sommaren. Vi har haft problem med att blinderingen blir nedtrampad och detta resulterar i att låga skott fångas av ljudkorten på SIUS systemet som sitter under älgen istället som tänkt i blinderingen. Tack alla för hjälpen! Bildra gärna med era egna bilder på martin.g.lundgren (at) gmail.com